Izhar Elias en Fernando Cordas

Izhar Elias & Fernando Cordas

Vrijdag 11 mei 20:15

De betoverende liefde voor de gitaar tekent het leven van Izhar Elias en Fernando Cordas. Vol vuur en passie brengen zij de muziek van Manuel de Falla. Mooie bewerkingen van Schuberts laatste pianosonate laten weer een heel andere kant van de gitaar horen. Fernando Cordas en Izhar Elias zijn bekende gitaristen die het genre van de gitaarmuziek een eigen gezicht geven. Beluister deze avond de veelzijdigheid van de gitaar en ontdek waar ‘El amor brujo’ voor staat! 

Laat je ontroeren door Schuberts laatste pianosonate, gespeeld op twee bijzondere negentiende-eeuwse gitaren. Pas lang na Schuberts dood werden zijn pianosonates herontdekt. Inmiddels behoren deze stukken tot de meest geniale werken van de westerse klassieke muziek. Een recente ontdekking is dat Schubert gedurende zijn leven meerdere gitaren bezat en ze zelfs bespeelde. Met bewerking die Fernando Cordas maakte van Schuberts laatste Pianosonate zijn Schubert en de gitaar voorgoed met elkaar verbonden.

Dankzij musicoloog Felipe Pedrell raakte Manuel de Falla geïnteresseerd in autochtone Spaanse muziek. ‘El amor brujo’ (De betoverende liefde) ontstond als puur Spaans flamenco stuk voor zang, dans en orkest. Hoewel De Falla’s latere versie voor ballet tegenwoordig het meest bekend is, mag een versie voor twee gitaren natuurlijk niet ontbreken. Met de vurige, passievolle muziek van De Falla en Albéniz komt de moderne gitaar pas echt goed tot zijn recht!

Programma

Rossini, Beethoven, Schubert, Bellini, Rodrigo, De Falla and Albeniz

Fernando Riscado Cordas

Fernando Riscado Cordas (Den Haag, 1975) is een toonaangevende hedendaagse gitarist. Hij wordt met name gerespecteerd om zijn virtuositeit, toonvorming, pakkende interpretaties en daarnaast zijn uitgebreide kennis van het 19e eeuwse gitaarrepertoire. Cordas concerteerde als solist of in ensembleverband op meerdere Europese podia, o.a. in de landen van de Benelux, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Cordas maakte deel uit van het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’, met Laura Young en Zoran Dukic en is momenteel onderdeel verschillende ensembles, waaronder gitaarduo Elias/Cordas. Cordas werkte samen met verschillende gerespecteerde musici, zoals wijlen componist Luciano Berio en componist György Kurtág. Hij concerteerde met orkest onder de baton van dirigenten als Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Eduardo Portal, Marcello Bufalini and Reinbert de Leeuw. 

Izhar Elias

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert. In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier. 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme