Joachim Eijlander

Joachim Eijlander

Vrijdag 14 september 20:15

Voor iedere cellist vormen de suites van Bach zo ongeveer de heilige graal. Zo ook voor Joachim Eijlander die al van jonge leeftijd het ideaal had deze kleurrijke, intelligente, prachtige stukken ooit allemaal te spelen. Dat is hem gelukt, en hij heeft ze zelfs alle 6 kunnen opnemen op een veel geprezen CD. Voor ons komt Joachim er drie laten horen.


Joachim: "Hoe meer ik de laatste jaren over de suites te weten kwam en hoe vaker en beter ik ze ging spelen, des te groter werd mijn verbazing over de kracht en eenvoud van de muziek. Mijn nieuwsgierigheid groeide steeds en de vraag die me steeds meer bezighield was: hoe kan Bachs complexe, meerstemmige muziek voor een enkel, van nature niet meerstemmig instrument, een nog steeds groeiend aantal luisteraars zo blijven boeien en blijven uitdagen? Hoe kan deze muziek toch zo mooi, krachtig en eenvoudig klinken?". Dit wordt een machtige avond!

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)

- Suite nummer 1 in G, BWV 1007
- Suite nummer 4 in Es, BWV 1010
- Suite nummer 6 in D, BWV 1012

Joachim Eijlander

 De veelzijdige cellist Joachim Eijlander speelde samen met onder anderen het Borodin quartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Klara Wurtz, Inon Barnatan, Karl Leister en Olivier Patey. Joachim bracht alle suites van Bach uit op cd via label Navis Classics. De cd's werden in de Nederlandse en internationale pers lovend ontvangen.
Joachim trad veelvuldig op bij internationale muziekfestivals van Sitka Alaska, Prussia Cove (Groot-Brittanië), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland). 
Joachim werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens.

Naast gastdocentschap aan verschillende Nederlandse conservatoria gaf Joachim les aan de Indiana University, Texas University, Kansas University, Milwaukee Conservatoire, Oklahoma University, Ljubljana Conservatoire Slovenië, Nederlandse Strijkkwartet Academie, en verder op festivals in de VS, Europa en Israel. 
Joachim speelde zestien jaar lang in het internationaal prijswinnende Rubens Quartet. Met dit kwartet volgde hij de voltijds strijkkwartetstudie aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie. 
Zijn leraren waren leden van het Amadeus Quartet, het Hagen Quartet, György Kurtag, Stefan Metz, Elias Arizcuren, Paul Katz en Jan Hollinger.

Joachim speelt met een strijkstok van Nikolaus Kittel (St.Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De Cello

Eind april speelde ik het repertoire voor mijn solo-cd "Sequentia!" voor Godfried Hoogeveen. Het prachtige instrument waar ik sinds tien jaar op speelde, een cello uit 1870 van Gaetano Chiocchi, uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, was prachtig voor mijn Bach-opnames en ook tijdens de jaren dat ik intensief kwartet speelde was ik ontzettend gelukkig met het instrument. Maar ik merkte dat ik toch onbewust de laatste paar jaar op zoek was naar een instrument dat nóg beter zou passen. Godfried hoorde mijn spel en mijn wens, dacht kort na, haalde een cello tevoorschijn die hem zeer aan het hart lag en liet me ermee kennismaken. Na twee tonen wist ik het: dit is mijn instrument. Een grote diepte en tegelijkertijd grote helderheid van de toon vielen mij meteen op. Het speelgemak was opvallend en de rijkdom van de klank liet me niet los. Godfried gaf meteen toestemming om mijn cd-opname met zijn instrument te gaan doen. Met nog drie weken te gaan en flink lastig repertoire voor de boeg leek het een risico maar ook producer van Navis Classics Daan van Aalst had vertrouwen in deze stap. De cd opname werd een groot succes.

 

Related Articles