Kurt Bertels & Bert Koch

Kurt Bertels & Bert Koch

Vrijdag 8 maart 20:15

Kurt Bertels (saxofoon) en Bert Koch (piano) hebben vorig jaar in het Kugoni-trio met veel succes opgetreden in een Stad-Huisconcert. Als vertolkers en ambassadeurs van onbekende Vlaamse componisten hebben ze een onvergetelijke indruk gemaakt. Zoveel passie en creativiteit hoor je niet zo vaak. Het is geen wonder dat ze in eigen land al vele malen gelauwerd zijn! 

Dat de Saxofoon een Belgische vinding is, heeft Kurt op zoek doen gaan naar oorspronkelijk werk van eigen bodem. En dat is er verrassend veel en van goede kwaliteit. En als gevolg van deze speurtocht en ontdekkingsreis, inspireert Kurt ook hedendaagse componisten nieuw werk te schrijven. Maar behalve als musicus is Kurt ook als musicoloog actief: studie, lezingen en natuurlijk ook concerten om een en ander aanschouwelijk te maken! Aan zowel de Universiteit van Brussel als ook het Conservatorium van Brussel.

Paul Gilson

 


PROGRAMMA

Nineteenth-century Saxophone 

onder andere:

Jules Demersseman (1833-1866)
Fantaisie sur un thème original

Nazaire Beeckman (1824-1900)
Troisième Morceau

Gustave Poncelet (1845-1903)
Hérodiade

Paul Gilson (1865-1942)
Improvisation

Joseph Jongen (1873-1953)
Méditation

Henk Badings (1907-1987)
La Malinconia

 

KURT BERTELS

Als solist of in kamermuziekverband was deze klassieke saxofonist reeds te gast in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Italië, Slovenië, Litouwen, Portugal en Noorwegen. Als kamermusicus maakt Kurt Bertels deel uit van het Kugoni Trio en het Anemos Saxofoonkwartet. Daarnaast is hij veelvuldig te horen met pianist Bert Koch.

Als artistiek onderzoeker werkt Kurt Bertels momenteel aan een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Het onderzoek heeft als doel het repertoire van de eerste Brusselse Saxofoonklas (1867-1903) te ontsluiten, te contextualiseren en uit te voeren op een historisch verantwoorde manier. Als onderzoeker werd hij uitgenodigd aan de Université de Liège, de Universiteit van Evora (PT), het Conservatorium van Amsterdam (NL), de University of Auckland (NZ) en tijdens het 2nd European Saxophone Congress in Porto (PT). Kurt Bertels gaf daarnaast masterclasses aan de Universität der Künste in Berlijn (DE) en de School of Music in Auckland (NZ).


Als saxofonist maakte Kurt Bertels verschillende opnames voor Radio Klara, Musiq3, Radio 4 (NL) en was hij ook te zien op de televisiezenders Cultuur7 en Canvas.
Zijn discografie bestaat uit Through Time (2013), Mockingbird (2015), Timelapse (2016) en Klapzoen (2017).
In samenwerking met Radio Klara en Flanders Arts Institute werkte hij als solist mee aan Fingerprints#2 (2016).

BERT KOCH

Bert Koch groeide op in Neeroeteren. Hij startte zijn muzikale studies aan de “Stedelijke academie voor muziek en woord Maaseik”. In 2009 studeerde hij af bij Jan Vermeulen (piano en pianoforte), Christel Kessels (piano en kamermuziek) en Lieven Strobbe (orgel) in het Lemmensinstituut te Leuven.
Zijn twee jaar durende MaNaMa-opleiding piano met specialisatie kamermuziek voltooide hij in september 2011 met grote onderscheiding. In juni 2012 voltooide hij tevens een postgraduaat pianobegeleiding in het conservatorium van Brussel met grote onderscheiding.
Hij volgde masterclass bij Leon Fleisher, Norma Fisher, Paul Komen, Tamara Poddubnaya, Bart van de Roer, André De Groote, Nata Tsvereli, Paul Hermsen, Rian de Waal, Bart van Oort, e.a.
Vroeger componeerde hij veel en zijn “Thema met variaties in fis” voor piano werd  geselecteerd en uitgevoerd in de Aquarius-wedstrijd. In het Lemmensinstituut volgde hij compositieles bij de componist Luc Van Hove. Zijn “Meditatio” voor viool en piano is voortgekomen uit deze inspirerende samenwerking.
Als solist speelde hij met het “Limburgs Orkest Jeugd en Muziek” en het “Symfonieorkest Lemmensinstituut” respectievelijk het 3de en het 4de pianoconcerto van Ludwig van Beethoven, een componist die hem nauw aan het hart ligt.

Hij begeleidt jaarlijks de International Music Academy Poeke en is werkzaam als pianist-begeleider in het Lemmensinstituut en de academies van Maaseik en Overijse.
Bert is pianist van het Kugoni Trio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme