Florestan Ensemble

Florestan Ensemble

Vrijdag 10 mei 20:15

Het FLORESTAN ENSEMBLE bestaat uit Yuqi Han (piano), Lev Bogino (eerste viool), Saskia Frijns (tweede viool), Madi Luimstra (altviool) en Jorge Gresa (cello).

Het jonge en ambitieuze ensemble is een internationaal pianokwintet dat in 2017 is opgericht door masterstudenten van het Utrechts Conservatorium. Enkelen van hen zijn inmiddels afgestudeerd. Op het Utrechts Conservatorium werd het Florestan Ensemble gecoacht door Sebastian Koloski (Utrecht String Quartet) en Klara Würtz. Eerder traden ze op in onder meer TivoliVredenburg, Kasteel Warmelo, Gasthuiskapel Zaltbommel en diverse locaties in Frankrijk.

PROGRAMMA

Felix Mendelssohn (1879 - 1936)

Strijkkwartet nr. 6 in f opus 80

  • Allegro vivace assai
  • Allegro vivace assai
  • Adagio
  • Finale: Allegro molto

Robert Schumann (1810-1856)

Pianokwintet in Es opus 44

  • Allegro brillante
  • In modo d'una marcia. Un poco largamente
  • Scherzo: Molto vivace
  • Allegro ma non troppo
Felix Mendelssohn

Mendelssohns klaagzang

"Het strijkkwartet in f opus 80 ontstond in Felix Mendelssohns sterfjaar 1847 en grotendeels onder de indruk van de plotselinge dood van zijn dierbare zus Fanny in mei hetzelfde jaar. Mendelssohn kon aanvankelijk niet aan muziek denken en voelde zich volkomen leeg. Maar hij trok zich in de zomer van 1847 terug in Zwitserland om nieuwe kracht op te doen in de natuur. Het zal geen toeval zijn dat dit strijkkwartet nr 6 een zeldzame expressiviteit heeft. Mendelssohn lijkt te zoeken naar nieuwe stilistische wegen die hij zeker nog verder zou zijn gegaan als de dood hem niet had ingehaald. Het kwartet is zo direct, vol dynamische tegenstellingen en dicht gewezen, dat het een orkestwerk lijkt te willen zijn. Uit de nerveuze tremolo maken zich gekwelde melodievlagen los die zich niet bekommeren om de klassieke thematische doorwerking maar het uitschreeuwen. Zelfs bij de tijdelijke idylle ligt de onrust dicht aan de oppervlakte. Dan volgt een gespannen Scherzo vol tegendraadse accenten en verderop krijsende bassen. De tragische ondertoon doortrekt ook de klaagzang met variaties in het langzame deel. En in de finale klinken opnieuw heftige tegenstellingen, en noten van smart en verscheurdheid." (Clemens Romijn)

 

"Het jaar 1842 staat voor Robert Schumann grotendeels in het teken van kamermuziek. Hij bestudeerde toen intensief kamermuziek van Haydn, Mozart en Beethoven, en zette vervolgens het ene na het andere bevlogen werk op papier: zijn Pianokwintet, Pianokwartet, de Fantasiestücke voor pianotrio en de drie strijkkwartetten opus 41. Clara Schumann verzorgde de première van het kwintet in Leipzig 1843 en nam het werk mee op haar tournee door Rusland in 1844. Robert was ook toen aan haar zijde maar werd overvleugeld door het succes van zijn vrouw. Het werk opent met een plotse uitbarsting van energie en levenslust, lijkt een groet aan Schubert te brengen in de prachtige treurmars  vol duistere sferen, is adembenemend in het wervelende scherzo en brengt de musici triomferend naar de eindstreep in de fiere finale." (Clemens Romijn)

MUSICI

Lev Bogino

volgde zijn vioolstudie in Parijs bij Miroslav Roussine en Igor Volochine, waarna hij in Nederland zijn studie vervolgde bij Ilya Grubert en Elisabeth Perry. Hij ontving masterclasses van onder meer Pavel Vernikov, Hagai Shaham en Boris Kuschnir. Als solist en kamermusicus gaf hij concerten in onder meer Finland, Israel, Slovenië, Zwitserland, Amerika, Estland en Montenegro.

Saskia Frijns

studeerde aan het conservatorium van Maastricht en volgde haar masteropleiding bij Elisabeth Perry aan het Utrechts Conservatorium, waar ze onlangs afstudeerde. Als orkestmusicus speelde ze in onder meer het Metropole Orkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Ook was ze jarenlang lid van het Nationaal Jeugdorkest, onder meer als aanvoerder tweede violen.

Madi Luimstra

is een Brits-Nederlandse altvioliste en volgt momenteel haar masteropleiding bij Richard Wolfe aan het Utrechts Conservatorium. Eerder volgde ze haar bachelor aan het Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance in Londen. Madi is een enthousiast orkest- en kamermusicus en gaf in het verleden concerten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en Litouwen.

Jorge Gresa

werd geboren in Sevilla. In Madrid studeerde hij bij Asier Polo en Maria Casado, en momenteel volgt hij zijn masterstudie bij Timora Rosler in Utrecht. Hij ontving masterclasses van onder meer Gregor Horsch, Jeroen den Herder, Gavriel Lipkind, Maria Kliegel en Rafael Rosenfeld. In 2017 won hij de tweede prijs in de ‘Luthiers Clar’ competitie en in 2009 en 2013 de eerste prijs in de ‘Triana’ Chamber Music Competition.

Yuki Han 

werd geboren in China, waar ze vanaf haar zevende als pianiste voor publiek optrad en diverse prijzen heeft gewonnen. In Nederland studeerde ze bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium en bij Martyn van Hoek in Utrecht. Daar behaalde ze in 2018 een 10 voor haar masterexamen. Yuqi is in Nederland actief als kamermusicus en pianobegeleidster.

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme