Emma Roijackers

Emma Roijakkers en Ramon van Engelenhoven

Vrijdag 13 september 20:15

Emma Roijackers (viool) en Ramon van Engelenhoven (piano) komen een recital geven in Weesp: hoe gaaf is dat!

 

Ofschoon Emma haar Master examen nog moet afleggen, is zij al menigmaal te horen geweest. Als soliste, als aanvoerder, als onderdeel van het jonge maar al gerenommeerde ensemble String Soloist (onder leiding van Lisa Jacobs) en vorig jaar met Caspar Vos in Weesp! En nu dan met Ramon van Engelenhoven: een van de grote jonge pianisten die ons land rijk is. Als finalist van Dutch Classic Talent zal hij deze maand op veel plaatsen te horen zijn, solo, maar ook bij ons in Weesp!

Eugène Ysaÿe

 

Op het programma staat de kleurrijke sonate van Francis Poulenc, opgedragen aan Federico Garcia Lorca. Emma en Ramon treden daarmee in de voetsporen van de componist en Ginette Neveu die de premiere verzorgden in juni 1943. Verder speelt Emma de 5e Solosonate van Eugène Ysaÿe. Deze Belgische componist en viool virtuoos schreef 6 solo sonates voor de viool, geïnspireerd door Bach. Daarbij legde hij de lat hoog... en dat niet alleen technisch. Hij vond dat een (meester)violist "must be a violinist, a thinker, a poet, a human being, he must have known hope, love, passion and despair, he must have run the gamut of the emotions in order to express them all in his playing.".
Ramon zal van Chopin de Polonaise-fantaisie opus 61 in As spelen en samen spelen ze de weergaloze Kreutzer sonate van Beethoven. 

 

Emma Roijackers

begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. Haar eerste leraar was Evert Sillem. Op haar twaalfde ging werd ze aangenomen bij Lex Korff de Gidts op de Jong Talenten afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Afgelopen jaar heeft ze zeer succesvol haar Bachelor studie afgerond bij docent Ilya Grubert. Bij hem volgt ze nu ook haar Master.


Ze heeft meerdere keren deelgenomen aan het Prinses Christina Concours, waar ze verschillende prijzen ontving. Ieder jaar neemt ze deel aan meerdere muziekcursussen en masterclasses in Nederland, Italië, Portugal, Oostenrijk en Zweden. Ze volgde lessen bij onder andere Gerhard Schultz, Emmy Verhey, Eliot Lawson, Maria Milstein en Lukas Hagen. In 2012 ontving ze de aanmoedigingsprijs (Laberté Hoedemaker) op het Peter de Grote Festival. Ze treedt veel op in de mooiste zalen van Nederland, zowel solo als met kamermuziek. Zoals ook het Concertgebouw tijdens lunchconcerten, Het Zondagochtendconcert en op het voorprogramma Spiegelzaal live uitgezonden op Radio 4.
Naast de vele cursussen die volgt, heeft ze ook masterclasses gekregen van internationaal gerenommeerde musici zoals Candida Thompson, Leonidas Kavakos, Jaap Van Zweden, Schlomo Mintz, Zakhar Bron en Gordon Nikolic.


Kamermuziek is een van de belangrijkste onderdelen in haar leven en ze speelt daarom zoveel mogelijk samen in verschillende bezettingen met haar collega’s. Ze is al regelmatig gevraagd om samen te spelen met docenten en hoog aangeschreven musici zoals Maria Milstein, Mick Stirling, Lisa Jacobs en Mikhail Zemtsov. Met Lisa Jacobs speelt ze heel regelmatig samen in hun vast ensemble ‘The String Soloist’, waarbij Lisa Jacobs soleert. Dit ensemble bestaat maar pas een paar jaar, maar heeft al twee cd’s uitgebracht die zowel op nationaal niveau, als internationaal niveau met veel sterren zijn beloond. (zie ook de pagina over ‘The String Soloists). Ook over de concerten zijn recensenten zeer lovend.
Emma is actief in allerlei projecten en heeft ervaring in verschillende ensembles naast die waar ze vast in speelt. Dit zijn bijvoorbeeld orkestprojecten (zowel voor de studie als in professionele orkesten), meestal klassiek maar ook jazz, filmmuziek en modernere muziek.
Tijdens haar Bachelor studie heeft ze veel met compositie studenten gewerkt, in allerlei genres. Dit heeft haar veel geïnspireerd en beïnvloed, ze hoopt dat de toekomst meer dit soort kansen biedt.
Emma speelt op een prachtig instrument gebouwd door Carlo Giuseppe Testore (Novara, ± 1665 – 1716)die haar ter beschikking is gesteld door het Conservatorium van Amsterdam.

Ramon van Engelenhoven

Ramon van Engelenhoven (1995) sloot in 2019 zijn Master Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met het hoogst haalbare cijfer (een “10”), waar hij studeerde bij Frank Peters. Ook volgde hij lessen bij Jan Wijn en Naum Grubert. Hij heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde musici als Alexander Gavrylyuk, Boris Berman, Pierre-Laurent Aimard, Paul Badura-Skoda, Jacques Rouvier, Leslie Howard, Ronald Brautigam, Igor Roma, Enrico Pace, Alexandre Tharaud, en Mikhail Voskresensky.

Vanaf jonge leeftijd heeft hij prijzen gewonnen op verscheidene concoursen, waaronder de eerste prijs bij het Internationaal Steinway Pianoconcours (2012) en de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours (2013). In 2015 won Ramon de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours. Bovendien ontving hij daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. Dankzij deze prijs heeft hij in 2017 gesoleerd met het Mariinsky orkest o.l.v. Valery Gergiev in Sint Petersburg in het Vijfde pianoconcert van Prokofiev. In 2018 nam hij voor ‘AVROTROS Klassiek Presenteert!’ een CD op met werken van Chopin, Liszt, Skrjabin, Debussy en Poulenc. Tevens is hij één van de finalisten van ‘Dutch Classical Talent’ voor seizoen 19/20, waarvoor hij een tour langs vooraanstaande Nederlandse concertpodia zal maken.

Ramon is zeer regelmatig te horen op de verschillende Nederlandse concertpodia, waaronder Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij o.a. in 2017 met sopraan Laetitia Gerards ‘La Voix Humaine’ van Poulenc uitvoerde. Ook is hij vaak te gast bij diverse radioprogramma’s op Radio 4. In 2016 soleerde hij met het Noord-Nederlands Orkest en met de Real Filharmonía de Galicia in Santiago de Compostella. Bovendien mocht hij in dat jaar een concert geven in de Old Academy of Music, het oude appartement van Franz Liszt in Budapest. In 2018 soleerde hij na gewonnen audities met Aidan Mikdad en het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Matthew Rowe in het dubbelconcert van Poulenc. Verdere buitenlandse optredens gaf hij in Hamburg (Laeiszhalle), Rome, Porto Ercole (een concert bij Prinses Christina thuis), Athene, Kreta, Istanbul, Los Angeles, San Francisco, Calgary en Vancouver, vaak op uitnodiging van het Prinses Christina Concours.

 Ramon van Engelenhoven

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme