Duo Ebano

Duo Ebano

Vrijdag 11 oktober 20:15

Marco Danesi (klarinet) en Paolo Gorini (piano) ontmoetten elkaar aan het conservatorium in Milaan. En later opnieuw maar dan in Amsterdam: ontdekten gelijke interesses en vormden een duo. En wonnen, onder andere, de Storioni Toonzaal prijs in 2017 èn de jong talent prijs èn het Willem II concours voor jonge musici. Bovendien zijn ze nu finalisten voor Dutch Classical Talent 2019/2020 (voorheen "Vriendenkrans" en "Het Debuut", resp.Concertgebouw en Vredenburg nu in nauwe samenwerking met de NPO).

Dat zegt natuurlijk wel wat: ze komen wellicht in het illustere rijtje van (onder velen) Anner Blijlsma, Han de Vries, Arno Bornkamp en het Van Baerle Trio! Dus we zijn wel verguld dat deze jonge talenten ook in Weesp komen spelen.

Maar los daarvan: het zijn twee bijzonder enthousiaste musici die zich niet alleen richten op het "IJzeren Repertoir" maar ook in zijn voor nieuwe wegen, improvisatie, cross-overs en ook eigen composities. Voor de avond in Weesp hebben een mooie programma samengesteld. De avond opent met de kleurrijke Sonatine voor klarinet en piano van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu. Vervolgens de vier Stücke für Klarinet und Klavier opus 5 van Alban Berg. En dan de Tweede sonate opus 120 van Johannes Brahms. Op 57 jarige leeftijd had hij eigenlijk aangekondigd dat hij gestopt "klaar" was met componeren; tot hij de beroemde klarinettist Richard Mühlfeld ontmoette en waar hij zo van onder de indruk was dat hij geïnspireerd werd tot enige van zijn mooiste werken, waaronder de 2 klarinet sonates.

Na de pauze klinken dan enige Lieder ohne Worte van Felix Mendelssohn, gearrangeerd voor klarinet en piano. En dan als afsluiting het Grand Duo Concertante van Carl Maria Von Weber!

Carl Maria Von Weber

 

DUO EBANO

is een veelzijdige ensemble bestaande uit klarinetist Marco Danesi en pianist Paolo Gorini (beide uit Italie) met hun basis in Amsterdam. Ze traden al op in de belangrijkste concertzalen in Nederlanden Italie, maar maakten ook al hun debuut in New York.
Hun repertoire is gebaseerd op werken van bekende en minder bekende componisten van vroege Romantiek tot en met de 20e eeuw. Maar ook hebben ze een passie voor eigentijdse muziek. Zo werkten ze mee aan het Laboratory of Contemporary Music in Milaan, waar ze wereld premieres verzorgden van werken die onderdeel waren van de International Composition Competition. Ook werkten ze samen met de jonge inventieve violist Daniele Richiedei in het Milano Musica Festival.

Marco en Paolo doen hun uiterste best om zo vruchtbaar mogelijk te zijn: experimenterend met nieuwe klanken, andere instrumenten. Zo presnenteren ze zich ook als Duo Esteso waarbij ze gebruik maken van behalve de klarinet en de piano de basklarinet en het nieuwe instrumenten de Seaboard (een soort 3 dimensioneel keyboard). Deze innovatieve aanpak leidt ook tot nieuwe aan hen opgedragen composities!

In januari 2017 won het duo de Toonzaal Prijs, Publieksprijs en Omroep MAX Jong Talent Prijs in de Storioni Toonzaal Competitie. Dankzij deze prijzen werden ze op veel plaatsen uitgenodigd, onder andere in het Concert Gebouw in Amsterdam, maar ook bij Podium Klassiek. En naast de nominatie voor Dutch Classical Talent wonnen ze ook de 2e prijs op het Ysaye Chamber Music Concours in Luik en de 1e prijs op de Salieri-Zinetti Chamber Music Competitie in Verona (Italie). Dit maakte het vervolgens mogelijk hun debuut te maken in Amerika op het New York Chamber Music Festival in voorjaar 2019.

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme