Roberta Alexander

Hemenway Ensemble

Vrijdag 15 november 20:15

Een hele bijzonder avond in Weesp: Roberta Alexander (sopraan), Nancy Braithwaite (klarinet), Michael Stirling (cello) en Vaughan Schlepp (piano) werpen zich op als ambassadeurs van de Amerikaanse componiste Edith Hemenway.  

Op het programma natuurlijk werken van Hemenway, maar daarnaast ook Margaret Bonds, André Previn, George Crumb, Samuel Coleridge-Taylor en Gustav Mahler (laatste deel van Mahler 4e symfonie voor sopraan, klarinet , cello en piano, een bewerking van Vaughan Schlepp!). Thema voor de avond: vrouwelijke en zwarte componisten en dichters.

ROBERTA ALEXANDER

Zij behoeft natuurlijk geen toelichting, maar voor de volledigheid en in het heel kort: 

Na haar muziekopleiding in Michigan en Den Haag maakte de Amerikaanse Roberta Alexander in 1983 een belangrijk debuut toen ze de partij van Zerlina vertolkte in Mozarts Don Giovanni aan de Metropolitan Opera in New York.
Sinds die tijd was de zangeres veelvuldig te beluisteren in welhaast alle grote operahuizen in de Verenigde Staten en Europa. Tevens ontving ze uitnodigingen van theaters in bijvoorbeeld Londen, Berlijn, Wenen, Zürich en Venetië.

Onder de orkesten die haar als solist engageerden zijn het San Francisco Symphony Orchestra, het Boston Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Koninklijk Concertgebouworkest. Roberta Alexander nam een hele serie solo-cd’s op, waaronder als laatste het album Songs My Mother Taught Me en de Broadway-anthologie With You.

Met Bernard Haitink en het Concertgebouw Orkest maakte ze een opname van de Mahler 4 die ook op dit concert te beluisteren zal zijn!

NANCY BRAITHWAITE

is hoofdvakdocente klarinet aan het Rotterdams Conservatorium. Zij studeerde af aan de befaamde Eastman School of Music (VS) met de hoogst mogelijke onderscheiding: het “Performers Certificate”. Op haar 23e werd ze benoemd tot soloklarinettiste van het Savannah Symphony Orchestra, waar zij ook actief was als kamermusicus. Nancy Braitwaite geeft regelmatig concerten als klarinettiste in verschillende kamermuziekensembles en trad o.a. op met het Camilli Kwartet en het Raphaël Kwartet in klarinetkwintetten van Mozart, Brahms en Weber. Op haar repertoire staan inmiddels ruim 100 kamermuziekwerken. In haar woonplaats Bunnik is ze de oprichtster en artistiek leider van de kamermuziekserie “Kromme-Rijn Concerten”

 

VAUGHAN SCHLEPP

geboren in 1956 in Tokio, kreeg zijn eerste pianolessen in Engeland, waar hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst in het openbaar optrad. Hij zette zijn studie voort in de Verenigde Staten, speelde zijn eerste piano-concert toen hij twaalf was, en behaalde tenslotte twee graden ‘magna cum laude’ bij Maria Luisa Faini aan de Eastman School of Music te New York. Een groeiende belangstelling voor oude muziek bracht Schlepp ertoe naar Nederland te gaan om te studeren bij Gustav Leonhardt. Zijn gelijktijdige ‘ontdekking’ van de 18e en 19e eeuwse forte-piano en Hammerklavier leidde tot het aanschaffen van een in circa 1835 gebouwde Broadwood vleugel. Als uitvoerende op clavecimbel, en op oude en moderne piano geeft Schlepp door de gehele wereld vele concerten, lezingen en master-classes. Hij heeft als solist met orkesten in Nederland en Amerika gespeeld. Als continuo en solo organist heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de onlangs verschenen, zeer succesvolle opnames van de complete Bach cantates.


MICHAEL STIRLING

werd geboren in London en stamt uit een muzikale Frans-Engelse familie. Hij studeerde cello aan de Guildhall School of Music in Londen bij Leonard Stehn en Raphael Wallfisch. Hij vervolgde zijn studie bij Lawrence Lesser aan het New England Conservatory in Boston. Zijn leraren voor kamermuziek waren o.a. Louis Krasner, Eugene Lehner (Kolish Quartet) en David Takeno. Van 1989 tot 1997 was Michael Stirling cellist van het Duitse Ensemble Modern in Frankfurt. Met hen trad hij veelvuldig op als solist. Hij maakte acht jaar lang deel uit van het Raphael Ensemble, waarmee hij vele CD-opnames maakte voor het label Hyperion. In 1997 werd Michael lid van het Brindisi String Quartet in London. Vanaf september 2003 is hij aanvoerder celli van het Radio Filharmonisch Orkest in Nederland. Hij is ook lid van het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, Ludwig en het Quimias String Trio. Hij maakte velen radio-opnames en CD’s, waaronder het celloconcert van Hindemith (Kammermusik no. 3) met het Ensemble Modern voor RCA. Deze opnname kreeg de prijs van de Duitse muziekkritiek. In September 2014 werd Michael aangesteld als hoofdvakdocent cello aan het Conservatorium van Amsterdam.


Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme