Hemenway Ensemble
In Splendor met de componiste

Eleonore & Ralph

Vrijdag 13 december 20:15

Eleonore Pameijer (fluit) en Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba) ontmoetten elkaar bij een concert in 2012 en een samenwerking bleek onontkoombaar. Bekend van haar interpretaties van moderne klassieke muziek vanuit het Asko-Schönberg-ensemble, vinden Eleonore en Ralph elkaar tussen de renaissance, Barok en de fonkelnieuwe muziek, vaak speciaal voor het duo gecomponeerd.

De avond wordt geopend met de 2e suite voor fluit en bas van Jacques-Martin Hotteterre, de Franse componist uit eind 17e begin achttiende eeuw. Een tijd dat een musicus de titel van Officier kon verdienen: kom daar nu eens om. Dan een sprong naar actualiteit met "Dagerous Pgments" van de Nederlandse componist Frank van Gompel. Dit werk is speciaal geschreven voor Eleonore en Ralph! Daarna de sonate in e-klein van Johann Sebastian Bach.
Na de pauze sonate nummer 6 in b-klein van Willem de Fesch (1690-1760). Dan een werk van Daan Manneke voor gamba solo, speciaal geschreven voor Ralph, gevolg door een werk van Misha Mengelberg gecomponeerd voor Eleonore. De avond wordt dan afgesloten met een sonate van Antaonio Vivaldi! Een fijnzinnig en bijzonder muzikaal programma!

 

 

Eleonore Pameijer

reeds op jonge leeftijd prijswinnares van verscheidene jeugdconcoursen, studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won ze de eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 1985 verscheen haar eerste CD (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzondere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later ook van het Schönberg Ensemble. Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Tevens werd ze uitgenodigd om op te treden in bijna alle Europese landen, Israël, Brazilië, Argentinië, India, Canada en de Verenigde Staten.

Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven, waaronder een aantal werken voor fluit en orkest. Zij treedt o.a. op met harpist Remy van Kesteren, gambist Ralph Rousseau, tenor Marcel Beekman, pianist Marcel Worms en de Italiaanse gitarist Dario Macaluso. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het Jacques Thibaud Ensemble in Berlijn.

Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten. Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943). De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied. In 2012 ontving Eleonore een koninklijke onderscheiding, zij werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2015 werd Eleonore benoemd tot beschermvrouwe van de Mozartkring.

Ralph Rousseau

Ralph Rousseau wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen. Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij cum laude af.

Hij was als natuurkundig onderzoeker werkzaam bij bedrijven als Shell en Océ en bij wat nu het NWO-instituut Differ is. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en zeker ook rockmuziek.

Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zo werd zijn cd ‘Chansons d’amour’ bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken zijn Rousseau’s losse presentatie en opvallende verschijning. Zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat en hij weet zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer te creëren. De sprong naar het theater, in stukken van  o.a. Gouden Kalf-winnaar Justus van Oel en  geregisseerd door coryfee Han Peekel was dan ook snel gemaakt.

Als solist op de viola da gamba speelde Ralph bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest. Hij werkte daarbij met grootheden als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Als zoon van een docent zit ook het onderwijs Rousseau in het bloed. Hij besloot daarom in 2011 zijn Master of Education te gaan halen, een studie die hij een jaar later, opnieuw cum laude, afsloot. Hij werkte enige tijd in het voortgezet onderwijs, werd daar docent van het jaar en accepteerde vervolgens een positie als universitair docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet aan intrinsieke motivatie, de diepste drijfveren van leerlingen, studenten, docenten en mensen in het algemeen.

Ralph is een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beoefent al 35 jaar dagelijks meditatie, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica onderwijs en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.

De wonderlijke combinatie van activiteiten en de lessen die daarin geleerd zijn, in combinatie met zijn onderzoek op het gebied van motivatie, maken Ralph Rousseau inmiddels tot een veelgevraagd spreker op het gebied van innerlijke drijfveren.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme