Camus Trio

Camus Trio

Vrijdag 9 maart 20:15

Drie jonge musici die elkaar tijdens hun studie in Nederland hebben leren kennen en samen de rijke literatuur van de pianotrio's verkennen: zie daar het Camus Trio. Ze laten zich inspireren, behalve door de muziek natuurlijk, door de Frans/Spaanse filosoof, journalist, schrijver Albert Camus: zijn "non-conformistische geest, rebellie tegen onrechtvaardigheid, absurditeit, vitaliteit, liefde en tederheid". Deze sympathieke houding is duidelijk hoorbaar in de wijze waarop ze musiceren.

Programma

De avond wordt geopend met een trio van Joseph Haydn in G, het zigeuner trio (zo genoemd vanwege het derde deel "a l' Ongarese". Het trio is gecomponeerd in 1795 toen Haydn verbleef in London en het is opgedragen aan zijn Londonse vriendin Rebecca Scott Schröter: een gelukkige periode in Haydns leven. Dan klinkt het slechts twee jaar later gecomponeerde “Gassenhauer” trio, opus 11 van Ludwig van Beethoven. Puur plezier, een Beethoven die vollop experimenteert met harmonische wendingen en vondsten. Na de pauze gaan we een andere kant op: hier de 4 jaargetijden van Astor Piazzolla. Piazzolla die behalve voor de tango en volksmuziek ook belangstelling had voor de “klassieke” muziek en daarvoor in Parijs ging studeren bij Nadia Boulanger. In navolging van Vivaldi (en anderen) schreef hij zìjn versie van Lente, Zomer, Herfst en Winter!

Camus Trio

Raquel Garzás (piano), Fiona Robertson (viool) en Pau Marque s (cello) komen uit drie verschillende regio’s: de Spaanse Castiliaanse Hoogvlakte, de Schotse stad Glasgow en het eiland Menorca in de Middellandse Zee. Wij vinden een gezamenlijk pad in Nederland, waar we onze Master studie volgden. Drie sterke persoonlijkheden met een gedeelde passie: het spelen van kamermuziek waarmee we hopen ons publiek te inspireren.

Wij hebben onze opleiding als trio in de conservatoria van Utrecht, Amsterdam en Den Haag gevolgd. Hier hebben wij mogen leren van Sebastian Koloski, lid van het Utrecht String Quartet, met een scherp oog voor detail; Viola de Hoog, gespecialiseerd in interpretatie met historische criteria, zij heeft ons gestimuleerd om de retoriek en narratief van de muziek te zoeken; Timora Rosler, prestigieus solo celliste en lid van de Rosler-Würtz Duo en Bellamy Quartet, zij heeft ons geholpen om onze expressiviteit, kleuren en klank rijkheid te ontwikkelen; en Ellen Corver, pianiste van het beroemde Osiris Trio, zij heeft ons geleerd hoe wij onze ideeën met overtuiging kunnen uitdrukken.

Wij hebben ook ons laten leren door Artemis Quartet, Quartet Casals, Cuarteto Quiroga, Kennedy Moretti en Chilingrian Quartet. Zij hebben hun passie voor kamermuziek met ons gedeeld met veel creativiteit, vrijgevigheid en precisie. Het is ons doel om muziek aan te bieden aan een divers publiek en daarom hebben wij concerten uitgevoerd in Andrieskerk Amerongen, Fentener van Vlissignenzaal, Het Muzieklokaal, Stadhuis Utrecht, Kunst in de Kamer Voorschoten, Cox Piano Service Gouda, Art Laren 2017 en het Festival Sharing Music.
Ook zijn wij door Radio 4 – Avrotros geïnterviewd en opgenomen in het programma Opium Muziek. Bovendien werden wij geselecteerd door de Stichting Muziek in Huis, waarmee we de levensqualiteit van de bewoners in bejaardehuizen hopen te verbeteren door middel van life muziek.

Fiona Robertson

kreeg haar eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd. Op dit moment studeert zij voor haar Masters bij Ilya Gruber en Maria Milstein aan het conservatorium in Amsterdam na recent cum laude afgestuurd te zijn aan het Royal College of Music in London bij Jan Repko. Ze won diverse prijzen waaronder de Contemporary Music Competition aan het Royal College of Music in 2015, de Ailie Cullen Memorial Prize, en de John Fyfe Trophy at the 2009 Glasgow Music Festival en was winnaar van de Chetham’s Concerto Competition in 2010.

Fiona was lid van het Engelse Manon Quartet waarmee ze diverse optredens verzorgde onder andere in de Wigmore Hall en St Martin in the Fields, London. Als soliste trad ze op met onder andere de Glasgow Chamber Orchestra in concerten van Bruch en Sibelius, maar ook met het Chetham's Symphony in het vioolconcert van Alban Berg. Fiona volgde master classes bij onder meer Alina Ibragimova, Christoph Richter en Pavel Fischer. Ook maakte ze recent een solo-CD met werken van de Italiaanse componist Simone Fontanelli.

Ze wordt ondersteund door de Sir James Caird Travelling Scholarships Trust de de Neil Vint Bursary.

 

 

 

Pau Marquès i Oleo

is geboren op Menorca (Balearen). Hij behaalde zijn Bachelor diploma aan het Liceu Conservatorium in Barcelona waar hij studeerde bij Amparo Lacruz. Hij heeft onlangs zijn Master in Music Performance behaald bij de vooraanstaande celliste Timora Rosler aan het HKU conservatorium Utrecht. Pau is beurshouder van het Pedro i Pons fonds. Hij heeft masterclasses bijgewoond van onder andere Gary Hoffman, Melissa Phelps, Asier Polo, Dimitri Ferschtman, Damián Martínez, Casals Quartet, Utrecht String Quartet, Kennedy Moretty en Viola de Hoog. Zijn natuur als muzikant is een kamermusicus. Hij is lid van verschillende andere ensembles, zoals het Camus Trio, Antic Balàfa Ensemble en het Cross Meeting Ensemble. Zijn voornaamste interesse ligt bij hedendaagse muziek en interdisciplinaire contexten. Hij heeft onder andere samengewerkt met de componisten Rieteke Hölscher, Charlie Usher en Quinn Jacobs, de dichters Pau Vadell en Lucia Pietrelli, de video kunstenaars Macià Florit, Cordelia Alegre en Enyorança Videos en het dansgezelschap Tal i Tal.

 

 

 

 

Raquel Garzás

is geboren in 1992 in Damiel. Ze studeerde piano aan het conservatorium "Marcos Redondo" met Miguel Angel Gómez San Román en aan het Conservatorium van Aragon met Miguel Angel Ortega Chavaldas. Zij studeert momenteel voor haar master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij David Kuyken. Gevolgde vele mastclasses, onder andere bij Galina Eguiazarova, Claudio Martínez Mehner, Nino Kereselidse, Galina Iwanzowa, Imre Rohmann, Tibor Szasz en vele anderen.
Met het Chamber Orchestra Andrés Segovia trad ze op in het Auditorio Nacional in Madrid onder leiding van José Antonio Sainz Alfaro.

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme